- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej-razowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 115g masła ( temperatura pokojowa)
- 115g Nutelli ( temperatura pokojowa)
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka drobno posiekanych migdałów
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek,sodę,sól.
2. W misie miksera utrzeć masło i Nutellę na puszystą masę. Stopniowo dodając cukier, dalej ucierając. Wbić jajko (całe), dodać ekstrakt waniliowy i utrzeć.
3. Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować do połączenia. Wsypać posiekane migdały, wymieszać.
4. Z przygotowanego ciasta formować nie wielkie kulki w wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce ( wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, ponieważ podwajają swoja wielkość). Spłaszczyć lekko łyżką lub dłonią.
* Piec w temperaturze 180* przez ok 15 minut ( lub dłużej w zależności od wielkości ciasteczek, aż brzegi się zarumienią).
Smacznego :)
Pychota !!! :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz