sobota, 7 czerwca 2014

Pyszne razowe cisteczka z Nutellą i migdałami


Lista składników:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej-razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115g masła ( temperatura pokojowa)
  • 115g Nutelli ( temperatura pokojowa)
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów
             Przygotowanie:

1. W misce wymieszać mąkę, proszek,sodę,sól.
2. W misie miksera utrzeć masło i Nutellę na puszystą masę. Stopniowo dodając cukier, dalej ucierając. Wbić jajko (całe), dodać ekstrakt waniliowy i utrzeć.
3. Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować do połączenia. Wsypać posiekane migdały, wymieszać.
4. Z przygotowanego ciasta formować nie wielkie kulki w wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce ( wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, ponieważ podwajają swoja wielkość). Spłaszczyć lekko łyżką lub dłonią.

Piec w temperaturze 180* przez ok 15 minut ( lub dłużej w zależności od wielkości ciasteczek, aż brzegi się zarumienią).

                     Smacznego :)

Pychota !!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz