- 420 g mąki
- pół łyżeczki soli
- 20g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 260 ml mleka
- 25 g roztopionego masła
Lista składników na nadzienie:
- 80g masła ( temperatura pokojowa)
- 6 ząbków czosnku
- natka świeżej pietruszki
Na koniec:
- Smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy mikserem. Otrzymaną, gładką masę odstawiamy na 15 minut (miskę z ciastem przykrywamy ściereczką)
2. Następnie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z niego kulki. Nasze bułeczki wykładamy na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) i umieszczamy je w ciepłym miejscu na 30 minut.
3. Zabieramy się za nadzienie. Do miseczki wkładamy masło, czosnek i posiekaną,świeżą pietruszkę.
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Nacinamy bułeczki,a w miejsce nacięcia nakładamy nasze nadzienie.
* Piec w temperaturze 180* przez 15 minut.
SMACZNEGO :)
Wyglądają pięknie! Mam pytanie czy można zamiast suszonych drożdży użyć świeżych ? Bo akurat mam w domu. :)
OdpowiedzUsuńTeoretycznie możesz, tylko w przypadku świeżych drożdży musisz zrobić rozczyn co wymaga od ciebie większego zaangażowania. Jak zdecydujesz się by robić bułeczki na świeżych drożdżach to odpowiedz w komentarzu, a ja ci powiem jak go trzeba wykonać. :)
UsuńDziękuję bardzo, ale jednak użyję suszonych drożdży. Jak zarobię bułeczki to napewno podzielę się swoją opinią. :)
OdpowiedzUsuńŻyczę miłych wypieków :)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyszły przepyszne !!! Moja rodzinka zajadała się nimi :) Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń