czwartek, 12 czerwca 2014

Aromatyczne bułeczki czosnkowe

Lista składników na bułeczki:

  •  420 g mąki
  •  pół łyżeczki soli
  • 20g drobnego cukru do wypieków
  •  1  łyżeczka suchych drożdży 
  • 260 ml mleka
  • 25 g roztopionego masła
Lista składników na nadzienie:
  • 80g masła ( temperatura  pokojowa)
  • 6 ząbków czosnku
  • natka świeżej pietruszki
          Na koniec:
  • Smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka
                  PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy mikserem. Otrzymaną, gładką  masę odstawiamy na 15 minut (miskę z ciastem przykrywamy ściereczką)
2. Następnie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z niego kulki. Nasze bułeczki wykładamy na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) i umieszczamy je w ciepłym miejscu na 30 minut.
3. Zabieramy się za nadzienie. Do miseczki wkładamy masło, czosnek i posiekaną,świeżą pietruszkę. 
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Nacinamy bułeczki,a w miejsce nacięcia nakładamy nasze nadzienie.
* Piec w temperaturze 180* przez 15 minut.

                                                                                         SMACZNEGO :) 



                           

5 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie! Mam pytanie czy można zamiast suszonych drożdży użyć świeżych ? Bo akurat mam w domu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie możesz, tylko w przypadku świeżych drożdży musisz zrobić rozczyn co wymaga od ciebie większego zaangażowania. Jak zdecydujesz się by robić bułeczki na świeżych drożdżach to odpowiedz w komentarzu, a ja ci powiem jak go trzeba wykonać. :)

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo, ale jednak użyję suszonych drożdży. Jak zarobię bułeczki to napewno podzielę się swoją opinią. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki wyszły przepyszne !!! Moja rodzinka zajadała się nimi :) Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń