niedziela, 8 czerwca 2014

Pyszne cytrynowe babeczki z puszystym kremem cytrynowym :)

Babeczki cytrynowe:
  Lista składników :
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115g masła 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • skórka obdarta z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
     * Składniki powinny być schłodzone                   
             Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny,zmiksować.
3. Do masy dodawać na zmianę mąkę z proszkiem  i jogurt mieszając szpatułką, do połączenia składników.
4. Nałożyć cisto do papilotek 3/4 ich wysokości.
* Piec w temperaturze 180* przez ok 25 minut. 
                                         
       Puszysty cytrynowy krem:
Lista składników:
  • 150g serka mascarpone
  • 150g Musu cytrynowego(przepis na mus cytrynowy pod przepisem na cytrynowy krem)
  • 200ml kremówki 30%
* Składniki powinny być schłodzone
                                   
                                                           Przygotowanie:
1. W misce wymieszać ze sobą Mus cytrynowy i serek mascarpone.
2. w osobnym naczyniu bądź w misie miksera ubij śmietanę. Dodać ją do masy z mascarpone, wymieszać.
3. Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
             
             Mus cytrynowy:
Lista składników:
  • 2 jajka(całe)
  • 2 żółtka
  • 160g drobnego cukru do wypieków
  • 80g masła
  • skórka odarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

          Przygotowanie:

1. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka 

cukier (przy pomocy rózgi do ubijania), do 


połączenia.Postawić na kuchence, podgrzewać 


na małej mocy palnika, co pewien czas

mieszając.
2.Od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. 
Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej,konsystencji.Przecedzić 

przez sitko,dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
*Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

                         SMACZNEGO:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz