- Duża paczka ciastek petitków
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła (250g)
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 0,75l kremówki ( 750ml)
- paczka wiórków kokosowych (200g)
- 4-5 śmietan fix
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać 1 szklankę mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
2. W tym czasie zagotować 1 szklankę mleka z połową szklanki cukru. Następnie zdjąć z ognia i wlać przygotowaną wyżej masę i ponownie gotować do otrzymania konsystencji budyniu, mocno mieszając.Wystudzić masę.
3. Do budyniu dodać wiórki kokosowe, odsypać trochę do posypania na wierzch.
4. Następnie rozetrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce masę budyniową.
5. Na blachę wykładamy warstwę petitków, następnie masę budyniową, warstwę petitków i znów masę.
6. Potem wyłożyć ubitą śmietanę (dodać 2 łyżeczki cukru do ubijania). Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, gdyż petitki muszą być miękkie.
Smacznego :)
PYCHOTA!!! JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH CIAST ;) |
świetne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Ciasto jest przepyszne, i najlepsze jest to, że nie trzeba go piec. :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam do wypróbowania ;)
Na pewno przyda się na niedzielną biesiadke z rodzinką przy kawie. Dzięki ;)
UsuńWypróbuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;)
OdpowiedzUsuń