czwartek, 24 lipca 2014

Raffaello- ciasto bez pieczenia :)

Lista składników:

  • Duża paczka ciastek petitków
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła (250g)
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 0,75l kremówki ( 750ml)
  • paczka wiórków kokosowych (200g)
  • 4-5 śmietan fix
             Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać 1 szklankę mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
2. W tym czasie zagotować 1 szklankę mleka z połową szklanki cukru. Następnie zdjąć z ognia i wlać przygotowaną wyżej masę i ponownie gotować do otrzymania konsystencji budyniu, mocno mieszając.Wystudzić masę.
3. Do budyniu dodać wiórki kokosowe, odsypać trochę do posypania na wierzch.
4. Następnie rozetrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce masę budyniową.
5. Na blachę wykładamy warstwę petitków, następnie masę budyniową, warstwę petitków i znów masę.
6. Potem wyłożyć ubitą śmietanę (dodać 2 łyżeczki cukru do ubijania). Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.Ciasto przechowywać w lodówce.

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, gdyż petitki muszą być miękkie.

               Smacznego :)

PYCHOTA!!! JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH CIAST ;)

5 komentarzy:

  1. świetne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :) Ciasto jest przepyszne, i najlepsze jest to, że nie trzeba go piec. :D
    Serdecznie polecam do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno przyda się na niedzielną biesiadke z rodzinką przy kawie. Dzięki ;)

      Usuń