niedziela, 10 sierpnia 2014

Ciasto migdałowe z serkiem ricotta :)

Ostatnio zrobiłam z siostrą ciasto migdałowe z ricottą! 
Ciasto bez mąki!!! Pyszny przepis ;)
Polecam  :)

Lista składników:

  • 125g masła 
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 250g serka ricotta
  • 250g  zmielonych migdałów 
  • trochę migdałów do posypania na sam koniec
  • 4 jajka(osobno do miseczek żółtka i białka)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka obdarta z cytryny
               Przygotowanie:
1. W misie miksera utrzeć masło z 100g drobnego cukru do wypieków. Miksować do otrzymania puszystej masy.
2. Następnie dodać żółtka, ekstrakt z wanilii oraz otartą skórkę z cytryny,dalej ucierając.
3.Dodać zmielone migdały i ricottę. Wymieszać do połączenia składników.
4. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze 100g cukru( dodajemy go po łyżce). Następnie dodajemy je do migdałowej masy.
5. Wylewamy nasze ciasto na tortownicę(ok 20cm)wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy migdałami.

Pieczemy w temperaturze 160* przez 50 minut.

                 Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz