Ciasto bez mąki!!! Pyszny przepis ;)
Polecam :)
Lista składników:
- 125g masła
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 250g serka ricotta
- 250g zmielonych migdałów
- trochę migdałów do posypania na sam koniec
- 4 jajka(osobno do miseczek żółtka i białka)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka obdarta z cytryny
Przygotowanie:
1. W misie miksera utrzeć masło z 100g drobnego cukru do wypieków. Miksować do otrzymania puszystej masy.
2. Następnie dodać żółtka, ekstrakt z wanilii oraz otartą skórkę z cytryny,dalej ucierając.
3.Dodać zmielone migdały i ricottę. Wymieszać do połączenia składników.
4. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze 100g cukru( dodajemy go po łyżce). Następnie dodajemy je do migdałowej masy.
5. Wylewamy nasze ciasto na tortownicę(ok 20cm)wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy migdałami.
Pieczemy w temperaturze 160* przez 50 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz