- 150 ml mleka
- 150g masła
- 100g białej czekolady
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 roztrzepane jajka
Przygotowanie:
1. Do garnuszka wlewamy mleko, masło pokrojone w kosteczkę,cukier waniliowy, czekoladę w kosteczkach. Gdy składniki się rozpuszczą, odkładamy naszą masę na chwilę do lodówki.
2.Do miski wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól.
3. Do ostudzonej masy czekoladowej wlewamy roztrzepane jajka, mieszamy. Następnie łączymy suche składniki z masą i mieszamy do połączenia składników.
4. Na blachę wykładamy papilotki,wlewamy do nich ciasto na 1/4 ich wysokości,kładziemy malinki i ponownie przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
* Piec w temperaturze 160* przez ok 25 minut!
Dodatkowo:
- 100g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 18%
- maliny
Przygotowanie:
W rądelku rozpuścić białą czekoladę i dodać 3 łyżki śmietany. Nasz czekoladowy krem smarujemy na babeczkach i dekorujemy malinkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz