wtorek, 19 sierpnia 2014

Babeczki z białą czekoladą i malinami :)

Lista składników:

  • 150 ml mleka
  • 150g masła
  • 100g białej czekolady
  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru 
  • szczypta soli
  • 2 roztrzepane jajka 
            Przygotowanie:
1. Do garnuszka wlewamy mleko, masło pokrojone w kosteczkę,cukier waniliowy, czekoladę w kosteczkach. Gdy składniki się rozpuszczą, odkładamy naszą masę na chwilę do lodówki.
2.Do miski wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól.
3. Do ostudzonej masy czekoladowej wlewamy roztrzepane jajka, mieszamy. Następnie łączymy suche składniki z masą i mieszamy do połączenia składników.
4. Na blachę wykładamy papilotki,wlewamy do nich ciasto na 1/4 ich wysokości,kładziemy malinki i ponownie przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
* Piec w temperaturze 160* przez ok 25 minut!

 Dodatkowo:
  • 100g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • maliny
               Przygotowanie:
W rądelku rozpuścić białą czekoladę i dodać 3 łyżki śmietany. Nasz czekoladowy krem smarujemy na babeczkach i dekorujemy malinkami.

                                Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz