- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki masła
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki
Przygotowanie:
1.W garnuszku zagotować mleko,dodać cukier i masło. Przelać do miski,dodać wodę i odłożyć na chwilę do ostygnięcia (10-15 minut).
2. Po tym czasie wsypać drożdże, sól i 1 szklankę mąki. Miksując mikserem
dodawać po 1 szklance mąki.
3.Następnie ciasto przenieść( ma być miękkie i lepiące)do posmarowanej olejem miski do wyrośnięcia na ok godzinę.
4. Po tym czasie uformować z ciasta podłużne bagietki i postawić na natłuszczoną blachę. Pozostawić jeszcze na ok 35 minut aby jeszcze troszkę ciasto urosło.
5. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250* i spryskać piekarnik wodą (ok 10 psiknięć. Gdy nasze bagietki będą gotowe do pieczenia wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200* i pieczemy, aż nasze bagietki się zarumienią. ( Ja piekłam ok 8 minut).
Wykładamy z piekarnika i możemy rozkoszować się świeżym pieczywem.
Smacznego :)
4. Po tym czasie uformować z ciasta podłużne bagietki i postawić na natłuszczoną blachę. Pozostawić jeszcze na ok 35 minut aby jeszcze troszkę ciasto urosło.
5. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250* i spryskać piekarnik wodą (ok 10 psiknięć. Gdy nasze bagietki będą gotowe do pieczenia wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200* i pieczemy, aż nasze bagietki się zarumienią. ( Ja piekłam ok 8 minut).
Wykładamy z piekarnika i możemy rozkoszować się świeżym pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz